10 jaar The Belgian U2 Experience … a band with a (hi)story

In september 2011 werd het startschot gegeven voor wat nu “U2be – The Belgian U2 experience” is. Na 20 jaar spelen in traditionele coverbands wilde ik “iets” anders gaan doen. De keuze voor het concept “tribute band” was vrij snel gemaakt: in detail gaan werken rond een bepaalde band en dit op een vrij professioneel niveau: sound & vision moest kloppen. De perfecte uitdaging…

Mijn keuze voor U2 was even voor de hand liggend: mijn grote muzikale jeugdliefde (ik groeide op vlakbij het terrein van Rock Torhout) en de uitgekiende gitaarsound van The Edge. Bij de opstart werd gekozen om te focussen op 2 gelijkaardige bands: ook Coldplay (die de nieuwe U2 genoemd werd) stond hoog op mijn verlanglijstje. Gezien hun toenmalige sound was dit de logische combinatie om jong en oud aan te spreken.

“cU2play” kreeg al vrij snel vorm. Enkele weken na het plaatsen van mijn oproep, vormde ik al snel een tandem met oudgekende Geert Van Renterghem die terug zijn eerste liefde de bass terug wilde oppikken. Rik Deckers (keyboards) vervoegde de troepen en na enkele audities kwamen Sander Deroo (zang) en Marnix Tahon (drums) ook snel in the picture. Mijn nieuwe muzikale avontuur kon beginnen.

De eerste repetities volgden vrij snel en vanaf midden 2012 was de band podiumrijp. Aanvankelijk speelden we gemengde sets maar na enkele maanden werd het concept bijgestuurd en kwam het visuele meer in the picture: aangepaste podium outfits, identieke instrumenten, … Ook het technische verhaal met synchrone videoprojectie stond ondertussen op punt. Vanaf nu waren we ook te boeken als “the belgian U2 experience”: een volbloed U2 tribute band.

Geleidelijk aan kregen we een stevige reputatie in Vlaanderen, Nederland en Wallonië.

Op 25 april 2016 sloeg het noodlot toe: frontman Sander kwam om het leven bij een arbeidsongeval. Sander was een goede vriend en mijn vaste compagnon de route geworden. Een zware domper en het einde van de band leek het even… of toch niet.

Na wat bedenktijd beslisten we om de groep verder te zetten maar het Coldplay luik te laten vallen. De muziek van Coldplay was fors geëvolueerd richting hun huidige sound (die minder compatibel is met het U2 verhaal). Keyboards speelden hierin een minder prominente rol en na een samenwerking van 5 jaar verliet Rik de band. De (weinige) keyboardpartijen in de U2be set worden afwisselend door Geert (die ook aan de slag is als toetsenman in een Pink Floyd Tributeband) en mezelf gespeeld.

Eind juni 2016 startten we de zoektocht naar een nieuw frontman. De keuze viel op Nick Beernaert: een podiumbeest met een schitterende stem … en al sinds 1992 frontman van diverse coverbands waar ik deel van uitmaakte. “BoNo” en “Be Edge” waren herenigd en dat zorgde meteen voor vuurwerk op het podium. “U2be – The Belgian U2 experience” was een feit.

Nick werd al vrij snel op handen gedragen door de fanbase en bij de doorstart van de band. Met enkele fans organiseerden we een eerste tryout concert waarvoor de opbrengsten naar Think Pink gingen. Sindsdien organiseren we jaarlijks (als een virus geen roet in het eten gooit) “U2be for Think Pink” met een groep die hard U2 fans die via U2be een hechte vriendengroep geworden is die ons in binnen en buitenland volgt. Dit opende ook deuren richting PRG … sinds begin jaren 90 hofleverancier van U2 wat betreft videoschermen.

In 2018 moest Marnix noodgedwongen de band verlaten en werd Mathieu Vandevoorde de nieuwe rolling thunder op drums.

U2be groeide uit tot één van de meest authentieke U2 tributebands van Europa … en daar ben ik 10 jaar later (als muzikale autodidact) best trots op.

Bedankt aan iedereen die aan dit project op één of andere manier heeft meegewerkt of er deel van uitgemaakt heeft. Jullie hebben mijn bandje gemaakt tot wat het nu is.

Bedankt aan onze familieleden die ons steunen en ervoor zorgen dat we dit kunnen blijven doen.

Bedankt aan alle organisatoren die ons het vertrouwen gaven om hun podium te veroveren.

Bedankt aan onze boekingsagenten Erik Wyns en Band and Acts en die ons overal in the picture plaatsen.

Bedankt aan alle fans die ons de voorbije 10 jaar trouw zijn blijven volgen en ons onvergetelijke momenten bezorgen.

Ik hoop hier samen met Geert, Nick en Mathieu nog jaren mee te kunnen doorgaan en nog heel veel U2 fans gelukkig te kunnen maken met onze Belgian U2 experience.

Nothing like the real thing … but we like to be second best.

Tot binnenkort tijdens onze Anniversary Tour in 2021 en 2022.

Groeten,

Franky

Oprichter en gitarist
U2be – The Belgian U2 experience


… in loving memory of Sander Deroo